voimatunti palvelumuotoilu

Voimatunti käyttöön

Olin kuuntelemassa seikkailija Patrick “Pata” Degermanin puhetta Turussa työhöni liittyvässä seminaarissa. Ihailin hänen tapaansa esiintyä samanaikaisesti rennosti vitsaillen, innostaen, yleisön huomioiden ja koko ajan tarinassa edeten. Hengästyttävän nopeasti ja kuitenkin todella selkeästi esiintyvä Degerman sai yleisön keskittymään täydellisesti, vaikka takana oli jo kaksi päivää tiivistä seminaaria. Tarina eteni seikkailukertomusten kautta ja kuitenkin kiteytyi aiheeseensa, yhteistyön onnistumisen merkitykseen menestymisessä.

Yhteistyön sijaan päällimmäisenä puheesta jäi mieleeni Degermanin ja Veikka Gustafssonin aikoinaan kehittämä ajatus powerhourista: päivän tehotunnista, joka tiivistää koko päivän normaalin rohkeuden yhteen tuntiin. Jokaisella meistä on ihan vain tavallisen verran rohkeutta, jota käytämme joka päivä. Rohkeus saattaa loppua, kun eteen tulee yllättävä tilanne tai kun jokin tuntuu itseä isommalta. Kyse voi olla vaikka puhumisesta muiden edessä tai yhteyden ottamisesta johonkin tärkeältä tuntuvaan henkilöön. Rohkeuttahan ei ole se, että ei pelkää, vaan se, että uskaltaa, vaikka pelottaisi. Omalla kohdallani ylimääräistä rohkeutta on tarvittu useamman kerran korkeissa paikoissa kulkiessa, ensimmäistä kertaa astuessani lavalle laulamaan ja monessa muussa tilanteessa, kuten tärkeää sähköpostia lähettäessä.

Mitä siis tapahtuisi, jos keräisimme yhden päivän ajalta sen perusrohkeuden, joka meillä jokaisella on käytettävissä, ja tiivistäisimme sen yhdeksi tunniksi? Mitä uskaltaisit tehdä sellaisen tunnin aikana? Miten ylittäisit itsesi?

Ensimmäinen kerta on aina vaikein. Kun on muutaman tehnyt jotain todella rohkeaa, alkaa pikku hiljaa huomata, että samojen asioiden tekeminen helpottuu kerta kerralta. Jossain vaiheessa siitä, mikä ennen oli pelottavaa, tuleekin ihan tavallista. Silloin olet muuttanut sitä, mikä on sinulle normaalia.